Jakt eftersök

Birgers Eftersök

    Jakt    Eftersök   Utbildning

Bilder och filer får ej användas utan mitt samtycke                    Online            Idag           


Totalt

Jakt eftersök 

Vildsvinseftersök

I dag på morgonen så får en jägare på sig 2st vildsvin som kommer rakt mot passet och jägaren skjuter 2 skott mot det ena vildsvinet. Vildsvinet tecknar i skottet och jägaren säger att det är träffat i bogen. Jag åker dit och tar ut Ingo och vid skottplatsundersökningen så visar det sig att det är ett benskott, jag hittar rörben samt köttbitar. Ingo och jag börjar eftersöket och när vi spårat ca 600 meter så kommer vi fram till en kraftledningsgata som är mycket tät vegetation i. Ingo ställer sig på bakbenen och vill bli släppt, jag släpper honom och straxt hör jag ett vildsvin som är riktigt irriterat. Ingo drar efter och ca 1 kilometer längre bort blir det ståndskall, jägaren och jag går dit men när vi är inne på ca 60 meter (otroligt tät vass) så går det loss igen. Ingo hänger på och ca 5 kilometer bort är det fast ståndskall, jag och jägaren går dit. Väl framme så parkerar jag jägaren på en kulle och sedan går jag sakta in själv, jag är inne på ca 3 meter bakom Ingo och när Ingo ser det så gör han utfall mot grisen vilket gör att grisen sätter efter Ingo som sticker bakom mig och jag kan avsluta med ett högt skott. Ingo har gjort så flera gånger att om det tar tid för husse att komma så kommer jag med grisen till dig, smidigt om man bara vet att så funkar det. Jägarens skott är ett frambensskott.
Dovhjortseftersök

I dag får jag ett eftersök och det är en dovhjort som är påskjuten, jägaren säger att den är bommad men vid undersök så hittas vom och blod. Jag plockade ut Boas och vi började spårningen, i spåret fanns det lite blod och där hjorten stått stilla så droppade det blod. Boas och jag spårade ca 1,2 kilometer innan första legan och där släppte jag Boas. Hjorten flög upp framför oss och det blev ömsom ståndskall och gångstånd var på det ibland drog iväg. Boas hängde på och efter ett tag smäller det ett skott från en jägare som jag placerat ut, han har skjutit hjorten (skönt). Hjorten var träffad mycket lågt och det var lite tarmar som hängde ut, inte så lätta eftersök det där för hjorten är svår att ställa och svår att riva ner när den är så pass frisk. I dag är jag nöjd med Boas för att han inte gav upp utan bara nötte på så att vi kunde komma till avslut, när hjorten var skjuten gick han fram men sedan vände han och kom till husse. Jag tycker det är bra att han inte är överförtjust i andra människor utan håller sig till husse för vi är ju ett team

Natttens dödsök.

En jägare ringer och säger att han skjutit på en större ensam gris och tittat på skottplatsen men hittar inget som tyder på träff. Jag åker dit och Ingo markerar skottplatsen ocv vi går iväg i spåret efter ca 10 meter så kommer det rikligt med ljusrött blod och galten ligger död efter ca 5-60 meter med ett hjärtskott. Bra ut av jägaren och helt enligt skolboken, gå inte efter ett djur utan en tränad eftersökshundVildsvinseftersök

En jägare ringer och säger att han skjutit på 3st mindre grisar var av en har försvunnit som han inte hittar. Jag åker dit med Boas och det blir ett enkelt dödsök, vildsvinet är skjutet i buken och har bara gått en liten bit.


Misslyckat eftersök vildsvin?

Ett stort vildsvin blir påskjutet och den slår i backen var på jägaren tycker att skottet är bra och han skall gå ner från tornet men då reser sig vildsvinet upp och drar. En kompis åker dit och konstaterar taggutskotts träff, han ringer mig och jag åker dit med Ingo. Vi börjar eftersöket med en bayrare som spårar och sedan går jag efter med Ingo som släpphund. Vildsvinet har rört sig i en terräng där det finns flera vildsvin och är mycket tät vegetation. Vildsvinet blöder rätt kraftigt från början med sedan avtar det och blir mindre o mindre. När vi spårat ca 2,5 kilometer så väljer jag att släppa Ingo och han drar iväg i spåret, efter ca 3 kilometer blir det ståndskall men bara ett tag sedan drar vildsvinet iväg. Ingo följer vildsvinet och ställer det bredvid en starkt trafikerad väg, min kompis och jag tar oss tillbaka till bilen. Tyvärr tappar vi kontakten med Ingo men vi åker åt det hållet och då är redan Ingo över vägen, vildsvinet bara drar i väg och jag är som närmast ca 150 meter men kan inte komma åt det. Vi kopplar Ingo efter ca 9,5 kilometers förföljande och då har vildsvinet slutat blöda och den står inte utan bara drar. Vi bedömer taggutskotts träff och att vildsvinet kommer att förmodligen klara sig. Dagen efter ringer jag markägarna där Ingo jagat över och talar om vad som inträffat, dom säger du vet att ni får gå in på våra marker och göra eftersök absolut inga problem. Jag tackar för det men påtalar vikten för mig att meddela vad som hänt. Om vi hade haft bättre kontakt med vildsvinet så hade vi släppt ytterligare en hund men det gick inte i detta fallet. Ja verkligheten är att man inte lyckas med alla eftersök/ skadeskjutningar men vi gjorde ett ärligt försök.

Om man skjuter ett skott mot ett vilt som slår i backen så ladda om och var beredd i fall djuret skall upp så skjut ett skott till det sparar arbete.Vildsvinseftersök 2017-07-09


4 eftersök i natt varav 3 st i trafiken, rådjur och ett jakteftersök på ett vildsvin. En jägare ringer mig och säger att man skjutit på ett större vildsvin som försvunnit från platsen och att vildsvinet hade skrikit innan det försvann. Man har spårat med egen hund och hittat lite blod avstryk sedan blev man osäker och kontaktade mig. Jag åkte dit och plockade ut Ingo och att valet blev på Ingo berodde på att jag nästan var helt säkert på att denna grisen levde och om det stämde som jägaren sa att det var en stor gris så kunde eftersöket bli både långt förföljande och väldigt länge ståndskallsarbete. Det har på skottplatsen varit ute 3 stora grisar och ett gäng med årsgrisar, Ingo snor runt lite först men sedan drar vi iväg i ett spår. Vi spårar ca 1,1 kilometer och ser ibland lite blod, plötsligt stannar Ingo i ett snårigt område med granar och ormbunkar. Jag säger till jägaren som går med att pass upp för nu släpper jag, precis då fräser det till någon meter från mig och vildsvinet far ur sårlegan.


Jag släpper Ingo som ställer vildsvinet snabbt o lätt, vi går in för att skjuta den men den är rejält ilsken och gör utfall så mitt första skott blir från höften (på grund av vatten o imma i kikaren) Ingo ställer om grisen igen och ett nytt försök, jag kommer in väldigt nära och när grisen skall dra iväg så är jag med. Upp med bössan och fäller den lite i sidan så jag siktar grovt med pipan, ett skott smäller och det tystnar. Jägaren o jag går fram, där ligger en sugga och har haft 5 kultingar men jägarens skott har tagit långt bak i tarmarna (högt). Den jägaren som gick med mig på eftersöket hade inte skadeskjutit vildsvinet men det var en mycket bra jägare att ha med sig för han var lugn o stabil och hade järnkoll på området vilket underlättade för mig i eftersöket.

Skönt att hitta den och bra arbete av Ingo.


På bilden nedan ser ni spåret och var vildsvinet hade sårlega, grisen hade gått ca 1,1 kilometer innan den lagt sig i sårlegan.
Nattens arbete.

En årsgris på skjuts vid en åtel och jägaren säger att den slog i backen för att sekunden senare dra iväg. Vid undersökning av skottplatsen hittas inget som tyder på träff. Jag börjar spåra med Ingo och han går med hög näsa men efter ett tag så går han iväg. När vi spårat ett stycke så upptäcker jag att Ingo är på väg mot skottplatsen igen. Vi tar om spåret och jag hittar lite blod som sitter en bit upp på en trädstam, Jag stryker av det på fingrarna och jo visst maginnehåll. Årsgrisen hittas död en liten bit från skottplatsen.

Ingångshålet ser ni på bilden

Dovhjortseftersök

En dovhjort påskjuts och på skottplatsen hittas små rörben bitar och lite blod, hjorten spåras och skjuts senare. Det visar sig att en flisa slagits ut benet och när hjorten sköts såg man ingen skada på den, rörde sig obehindrat.
Råbockeftersök

Just nu har det varit otroligt många trafikeftersök och det är väl allt folk som är i skogen under älgjakts veckan som påverkar detta. Ett av kvällens eftersök blev så här. En äldre jägare som jag hjälpt flertalet gånger ringer och säger att nu Birger har jag gjort bort mig. Kan du hjälpa mig? givetvis blev svaret Ja jag kommer. Väl på plats så har jägaren skjutit ett skott mot en råbock och han tyckte att ena benet var av när bocken försvann. Den äldre jägaren har bland annat hjärtsvikt mm så jag säger till han att stanna vid bilen så börjar jag eftersöket. Boas och jag går in med lång lina och Boas letar och letar men efter ett tag så drar vi iväg, efter en kort spårning hittas råbocken död. Skottet sitter i höger bog men det är inget genomskott, skjuten med en 6,5x55 hmm. Jag klappar om Boas och vi drar ut bocken till jägaren som blir så glad så att han nästan börjar gråta. Jag hjälper jägaren att ta ur bocken och lasta den i hans bil. Jag hade inte kunnat sova i natt om jag inte fått hjälp av dig säger jägaren sedan stannar jag kvar en stund och det blir några riktiga jägarhistorier innan jag åker hemåt.

Älgeftersök

Här kommer gårdagens älgeftersök och där ser ni hur vi rörde oss i området, ni ser även där älgkvigan vek av från tjuren. I vår tid nu med GPS er så är det mycket lättare att göra eftersök det var värre när jag började och det inte fanns någon GPS. Skillnaden mellan att göra eftersök med en hund som du både jagar och belönar med frískt vilt och en som bara belönas med skadat vilt är just det avstickaren som vi åkte på igår när vi gick efter älgkvigan den hade inte Boas gjort. Fördelarna med Ingo är ju just han ställande egenskaper och envishet, klar fördel med dubbelekipage. Det viktiga är att känna till vad man har i kopplet och inte tro att den ställande/ jagande hunden inte skulle byta vilt för det gör dom och det är upp till hundföraren att läsa det och styra upp det.


Älgeftersök 

I kväll ringer det en markägare som säger att hans jaktgrannar har skjutit på en udda 6 taggad älgtjur som gått in på hans mark. Älgtjuren skall ha ett framben ur funktion enligt skytten och dom har varit efter med en hund men inte rätt ut det. Jag åker dit och plockar ut Ingo, han markerar snabbt spåret och vi går iväg. Älgtjuren har sällskap med en kviga och i spåret finns det blod högt upp på granar och sly, efter en rätt lång spårning så märker jag att vi gjort en skarp 90 graders vinkel och blodet har upphört. Jag säger till markägaren som går med att vi förmodligen går efter kvigan, efter ett tag vänder Ingo självmant tillbaka till där han vinklade av. Vi får problem just där och Ingo ringar, till slut så släpper jag Ingo och han tar ett spår och går iväg. Plötsligt är det fast ståndskall ca 300 meter bort och vi smyger in, på väg in ser vi blod igen. När vi är inne på älgen så går han loss och vi håller på ca 50- 60 minuter innan jag kommer till skott. Jag skjuter ett skott i halsen och tjuren går omkull, första kulan sitter i vänster bog men den har aldrig gått in i bröstkorgen utan bara slagit sönder benet, Markägaren jublar och säger att detta var helt otroligt, vilken hund säger han och jag kan bara hålla med


Eftersök på Älgtjur 

Under älgjaktsveckan så ringer det och en jägare har skjutit på en fyrtaggare med 2 skott, älgen försvann från platsen och behöver hjälp. Jag åker dit och när jag kommer fram så visar det sig att jägarna har handspårat älgen fram till gränsen och där gick tjuren upp och försvann. Jag tar på Ingo spårhalsbandet och vi går upp till skottplatsen, på skottplats nr 1 finns det snitthår och på skottplats nr 2 finns det rätt mycket blod samt lite matinnehåll. Jag börjar spåra med Ingo och efter någon kilometer så sätter sig Ingo ner och vi ser älgspår samt älghår på grangrenar och vi hör ett djur gå loss. Jag släpper Ingo som drar iväg ca 2 kilometer innan det är ståndskall i en mosse, det visar sig senare att han fått tag i en frisk kviga. Jag byter hund och börjar spåra med Boas och det går jättebra ner till en plantering och där blir han tokig, han får inte ihop spåret utan jag får avbryta och kalla in ytterligare ett eftersöksekipage. Min kompis kommer dit med en bayersk viltspårhund och han börjar spåra och jag går efter med Ingo som löshund om det skulle behövas, tjuren hittas död efter en bit spårning och det visar sig vara en pinntjur.

Vildsvinseftersök

En jägare har skjutit ett skott mot en årsgris och den har försvunnit från platsen, jägaren hittar inget som tyder på träff. Jag åker dit med Boas och han markerar lite ljusa blodstänk, vi börjar spåra och efter ett tag så ökar blodet och vildsvinet ligger dött.

Räveftersök

En kväll ringer en jägare som skjutit på en räv och han tyckte att vänster framben var av. Jag åkte dit med Boas och gick med lång lina in på åkern där jägaren skjutit på räven. Plötsligt markerar Boas och vi hittar bloddroppar, vi fortsätter att spåra och efter ca 3-400 meter så får jag se ett par ögon på en räv. Jag skjuter ett hagelskott men räven drar iväg och jag smäller ett skott till, räven försvinner och jag släpper Boas. Snart ljuder ståndskallet och jag går dit och avfångar räven, mycket riktigt så var vänster framben av.


Skönt att få tag på den och få slut på lidandet.

Vildsvinseftersök

Jag blir uppringd av en jägare som skjutit på en årsgris som lämnat platsen, jag samlade ihop mina saker och åker dit. Väl framme på skottplatsen så hittas inget men jägaren säger att grisen rullat runt i skottet och låg helt stilla men sedan försvann den. Jag satte Ingo på spåret och vi gick iväg efter några hundra meter så hittas en liten benbit ca 1-2 centimeter lång men inget blod, vi fortsatte och då kom det lite blod ibland. När jag spårat ca 500 meter så beslöt jag mig för att släppa Ingo och han drog iväg, upptag o ståndskall efter ytterligare 200 meter. Jag smög åt det hållet och ståndskallet övergick till gångstånd, efter ca 3 kilometer så är jag inne och kan skjuta grisen. Jägarens skott har tagit lite högt i bogbladet och sedan vinklat ut i halsen.
 

Dovhjorts Eftersök

Jag är med på en större jakt och går som eftersöksekipage, i en såt blir det en stor hjort påskjuten med 2 skott men den försvinner från platsen. Jag går dit med Boas och han markerar spåret sedan går vi iväg. När vi gått ca 2-300 meter så hittar vi hjorten död och det är en mycket fin hjort.

Dovhjorts Eftersök

Jag går eftersöksjour på en större jaktmark där det skall jagas vildsvin och dovhjort, i första såten får vi 3 eftersök var av det ena är en benskjuten hind. Jag börjar spåra och efter 5-600 meter så går hinden loss ur sårlegan och hinden springer rakt ifrån mig. Jag siktar och skjuter några skott till slut får jag omkull hinden och kan snabbt avfånga den. Jägarens skott har tagit i bakbenet och det var riktigt skönt att få tag i hinden.

Så fort jag avfångat hinden så släppte jag Boas som var framme och luggade hinden.

På bilden till höger ser ni där kulan slagit in, mitt i baklåret. Det är en otäck skada och mycket skönt att få tag i hinden och förkorta lidandet

   
Älgkviga

Jag är på en jakt där det kommer en älgkviga i passet till en jägare och han skjuter ett skott men älgen försvinner från platsen. Jag får uppdraget att kolla upp skottplatsen och min kompis o jag tar med oss en spårhund och går dit. Spårhunden söker av området men markerar inget som tyder på träff och när vi är klara på skottplatsen så går vi sakta mot skytten för att se om vi hittar något av skjutet sly. Ungefär 40 meter framför älgen så hittar vi en björk där kulan slagit i och vinklat och detta bekräftar vad spårhunden visat alltså en bom, kan tilläggas att en löshund jagat kvigan efter skottet ca 1 timme.

 
Råbockseftersök

Jag blir utringd på ett eftersök och det är en jägare som skjutit på en råbock, jägaren är säker på att råbocken dragit iväg till vänster i passet men han hittar den inte. Jag tar ut Boas som markerar tydligt skottplatsen men vill sedan gå åt höger, jägaren säger att Boas är fel men jag fortsätter och hittar bocken död efter ca 50 meter. Skottet hade tagit lågt i vänster bog.

 
Rådjurseftersök

Bockjakten är igång och en jägare har skjutit på en råbock, den markerade i träffen och han hämtade sin hund för att påbörja eftersöket. Han hittade blod på skottplatsen men inget annat, hunden tog upp spåret och när dom spårat en bit så släpper jägaren sin hund. Hunden drar iväg och snart ljuder hundskallen och det blir full jakt en stund men sedan blir allt tyst och hunden kommer tillbaka till husse? Vad har hänt? Jägaren försöker spåra igen men hunden vill inte ta an spåret. Jägaren ringer mig och jag åker dit med Nimrod, väl framme så börjar jag spåra från skottplatsen och det blir en lång och svår spårning. Jägarens hund har ju drivit den skadade råbocken och det har gått snabbt och långt. Jag spårar och kommer ut ur skogen, där är det en uppväxt åker med högt gräs och bitvis sly. Nimrod stannar upp och markerar att vi är nära råbocken, jag lyser ut över åkern och ser ett par ögon som tittar mot oss. Jag smyger Sakta åt det hållet och där ligger bocken redo att dra iväg, jag skjuter ett skott och den går omkull.


På bilden ser ni var råbocken var träffad, kulan hade slagit i långt ner och skadat frambenen. Inget av benen var helt av men det var muskelskada som påverkade bocken rörlighet.
  

Rådjurseftersök.

En jägare ringer och säger att han påskjutit en råbock vid hundjakt och att han behöver hjälp med eftersök. Jag plockar ihop mina saker och tar med mig Nimrod och åker dit. Det som finns på skottplatsen är rätt mycket rörben och blod (alltså benskott).

Det har varit 2 hundar lösa som jagat bocken så det är bara att vänta sig en lång o svår spårning. Jag sätter Nimrod på spåret och vi går iväg, Nimrod markerar blod och vi hittar även lite mera benbitar. När vi spårat ca 3 kilometer så kommer vi ut på en stor åker med ett dike i mitten och när vi går ut där så sticker det iväg ett smaldjur och en bock men det är inte den skadade. Vi fortsätter och när vi kommer till diket så hoppar den skadade bocken upp och jägaren som går bakom mig skjuter ett hagelskott utan effekt. Jag säger till han att hålla in med skotten och jag släpper Nimrod, han drar iväg och snart hörs det ståndskall blandat med skrik från bocken. Vi skyndar dit och Nimrod håller bocken så att vi kan avliva den. Ni ser skadan på bilden och kulan har snuddat vänster framben som har gått av.

En otäck skada och där ser man att man inte kan spåra ihjäl ett rådjur utan behöver snabba större hundar som kan gå ifatt och avsluta eller hålla djuret.
Vildsvinseftersök.


Jag var på en större säljjakt och där kom det en sugga med 6 st årsgrisar i pass. Jägaren sköt ett skott mot den sista årsgrisen och bedömde det som en bom. Jag tog Nimrod och kontrollerade detta, snabbt kunde jag konstatera träff (se bilden)

På bilden syns det lite blod droppar och grisar var helt klart träffad. Jag börjar spåra och när jag når skogskanten så stannar Nimrod och markerar att han vill bli släppt.Jag släpper Nimrod och snart hörs ståndskallet, jag smyger in och ser en årsgris. Jag skjuter ett skott och grisen slår i backen, grisen hade en rispa i sig.

Vildsvins Eftersök.

Sent en kväll ringer telefonen och det är en eftersöksjägare som varit ute på ett vildsvinseftersök. Han säger att grisen gått ur sårlega och hans hundar har inte fått stopp på den.


Jag åker dit med Ingo och börjar spåra efter ca 5-600 meter så markerar Ingo tydligt att grisen gått ur sårlegan. Jag släpper Ingo och snart hörs ståndskallen,Jag försöker smyga in men grisen går loss en liten bit. Ingo ställer grisen igen och jag försöker ytterligare en gång och nu kommer jag in så att jag kan skjuta grisen.

Grisen är träffad i bogen och kulan har både gått in och ut på samma sida.Vildsvins eftersök.

En jägare ringer till mig sent en kväll och har skjutit på en stor galt, han hittar mycket blod på platsen men ingen gris. Jag plockar ihop mina grejjor och åker dit.


Väl på plats så tar jag med mig Nimrod och går ut på åtelplatsen, Nimrod markerar fynd från grisen som blod, matinnehåll ? mm. Vi går iväg på spåret och när vi spårat en bra bit så upptäckter jag att vi är på väg mot ett mycket tätt vassområde vid en sjö.


Jag låter Nimrod spåra lös framför mig pga. risken att grisen springer på oss. Jag hittar även bindeväven som finns runt magen samt tarmar i spåret gång så min misstanke om ett bukskott besannas. När vi nästan är framme vid sjön så hörs ståndskallet och vi går sakta fram mot ståndskallet. Nu är vi mitt i natten och området där grisen befinner sig gör att vi inte kan komma dit utan en enorm risk för oss och Nimrod. Jag bestämmer mig för att blåsa av Nimrod och koppla honom för att sedan fortsätta dagen efter.  


På bilden ovan ser ni fynd i spåret.


Dagen efter så åker jag dit precis i gryningen och börjar spåra med min laika Ingo. När han befäst spåret så släpper jag honom och återigen fullt ståndskall.


Jag smyger försiktigt ut på sjökanten och går igen skorpan ibland (sjunker mer till axlarna i dy). När jag nästan är ute så upptäcker Ingo mig och då hoppar han i sjön och simmar över ??


När han är på andra sidan så blir det ståndskall igen och jag får ta mig tillbaka och smyga in på andra sidan. Jag kommer in på ståndskallet och det är mycket tätt med vass så jag går sakta, sakta in. Plötsligt ser jag huvudet på grisen som ligger o trycker i en håla. Jag skjuter ett skott och grisen är avfångad. Grisen var skjuten mycket långt bak och snett igenom buk, tarmar.Rådjurseftersök:

En jägare ringer till mig och säger att han skjutit på ett rådjur och behöver eftersöks hjälp. Jag packar mina grejer och åker dit.


När jag kommer fram så säger jägaren att han hittat hår och någon droppe blod, han säger själv också att han inte har hund för detta eftersöket (har tax).


Jag tittar på skottplatsen och hittar snitthår och någon droppe blod inget anna.Jag sätter Nimrod på spåret och vi går iväg. Spåret är mycket lätt att följa för det är snö och det finns inget i spåret som tyder på någon allvarlig skada. Jag spårar rådjuret 1,5 kilometer och då stannar Nimrod och tittar up.Jag ser då rådjuret och tar upp bössan och kollar på det. Rådjuret stannar ca 100 meter bort och tittar på oss.Jag kan ej se något som tyder på skada. Jag bedömer att det rör sig om en snuddträff långt fram och lågt.


Jag tycker denna jägare är ett föredömme för hur det skall gå till. Han erkänner att han inte har hund för eftersöket och han ringer markägarna runt hans mark för att berätta vad som hänt och höra om jag fick gå in på deras mark om så skulle behövas.

Ja helt klart ett föredömme för hur det skall gå till.


På bilden ser ni Nimrod när han var ute på spårning.
Eftersök på dovkalv.


Jag och en kompis gick som eftersöksekipage på en större jakt. På ett pass smäller det 2 skott och det är en dovkalv som är påskjuten.


Vi gör en skottplatsundersökning och våra hundar markerar liten pöl med blod samt maginnehåll. Bilden nedan visar skottplatsen
Vi fortsatte spårningen och hittade dovkalven död ca 200 meter från skottplatsen.