Nyheter

Birgers Eftersök

    Jakt    Eftersök   Utbildning

Bilder och filer får ej användas utan mitt samtycke                    Online            Idag           


Totalt

Nyheter

Vatten och apportering

Nu är det extremt varmt i mitt område och då är det bra att åka och bada hundarna. Boas älskar att simma och apportera, det är en mycket bra träning.


Spårträning

Dagens spår gick som planerat även om Ingo inte är riktigt nöjd av att gå bred vid, när vi kom ungefär till mitten på spåret valde jag att stanna och vila en stund. Jag väntade kanske 5-8 minuter sedan gick vi på igen och på raksträckan in mot slutet stannade jag hundarna och klappade om dom. Träningen fortsätter och nu lägger vi till andra störningar och problem.
Mentaltest Bergkvara Gård

Nu har vi i BB gruppen mentaltestat hundar och det blev fem spännande dagar där vi fick se många fina unghundar. Vi testade också om en del hundar och då såg vi att våra råd i hop med hundägarnas arbete har gett fina resultat. Jag tycker det är extra kul att fler o fler jägare kommer och testar sina hundar. Vi passade på att testa Enzo som är en valp efter min laika Ingo och han var mycket stabil, bra nerver, hög jaktlust, stor kamplust, mycket snabba avreaktioner, stort mod och även en vek laika som gör honom till en fin jakthund och perfekt familjehund. Erik och Emma har hanterat Enzo mycket bra vilket man ser tydligt resultatet av på test banan.


Utbildning på gång lydnad och eftersök.


Välkommen till Lydnad eller Eftersökskurs

I en hemtrevlig Herrgårdsmiljö

Båda kurserna är grundkurser

Vi varvar teori med praktik

Individanpassat efter hundens förmåga

Lördag-Söndag

28-29/4-2018

Plats: Sätra Bruk Herrgård, Undenäs.

satrabruk.se

Kurskostnad Inklusive boende med helpension: 3000:-

Instruktörer:

Lydnad: Annika Varga Olsson, Håkan Sköld.

Anmälan/ Info: Håkan 0708-530152

Eftersök: Birger Fransson, Lars Jos Ronnby.

Anmälan/Info: Jos 0708-3695022017-09-29

Jag och Enzo var hos en spårdomare och gick Anlagsspår, det gick mycket bra. Domarens kritik var en hund som klarar spåret utan tvekan. Trevligt och nu skall han bara jagas in på rätt sätt och få med sig trevliga mínnesbilder från skogen. Spännande höst.2017-09-01

Dovhjortsjakten är igång och jag åkte ner på den ena marken som jag har och smög omkring lite. Plötsligt hör jag hur 2 hjortar slogs och jag smög åt det hållet, väl framme ser jag att det är 5 st hjortar. Jag siktar på den ena och när den vänder upp bredsidan till så skjuter jag ett skott var på hjorten slår i backen på stället. Jag tar ur hjorten och drar den till vägen, när jag nästan är framme vid bilen studsar det över 2 st kaptiala hjortar. Trevligt med Dovvilt på markerna.2017-08-09

Håller på att planera spårkursen som startar den 3 september och även den åter träff som jag skall ha med mitt lydnadsgäng. Lydnadsgänget träffas den 27 augusti och då skall jag även introducera spårning.


2017-07-12

Snart dags för semester och förbereder Valpträff hos familjen Skoglund på Viltvittringens Kennel i Trollhättan.


Spårträning

Nu är jag hemma igen efter 3 dagars spårträning, jag var uppe i norra delarna av Sverige. Sverige är ett fantastiskt land med varierande miljöer o landskap.Spårkurs till hösten 2017


JAQT

I dag hade jag besök av JAQT och vi hade en dag med spårning som tema, det var ett trevligt gäng med stor variation av hundar och intresserade hundägare. Nu siktar vi på en uppföljning där vi fortsätter med träningstips och ideer för att utvecklas.

En trevlig hund som hittat en älgklöv och gissa om man är stolt.


 Spårning på Öland

Jag var på möte med BB gruppen och då passade jag på att spårträna lite på annat ställe än vad vi är vana vid. Jag la spår på grusvägar över asfalt vägar, stenmurar och genom ett vandrarhem, Boas tyckte det var spännande och spåren gick bra.


BB träff 2017

Helgen den 12-14 maj träffades BB gruppen på Öland för att hålla årsmötet, det blev en mycket lyckad helg. Vi pratade om olika utbildningar mm som kommer utveckla våra verksamheter.


Vi passade också på att träna våra hundar i spår, lydnad, apportering mm.


Den 21 maj kommer jag att hålla en viltspårkurs i Fliseryd för JAQT kvinnorna i Kalmar Län.2017-05-21

Viltspårskurs med JAQT Kalmar län

den 21 maj kl. 9:30 – 15:00

Fliseryds jaktskyttebana

Skapat för JAQT Kalmar län2017-05-01

Fredagen den 12 maj kommer Barbro Börjesson och instruktörerna som ingår i BB gruppen till Kalmar för att hålla en föreläsning på Studiefrämjandets lokaler i Kalmar. Föreläsningen kommer innehålla bland annat

Fyra Lätta Steg till samförstånd med hunden

Mentalkunskap från valp till vuxen hund

Efter föreläsningen kommer vi ta en bensträckare och sedan blir det frågestund där ni har möjlighet att ställa frågor om allt som alla sorters hundar.

Föreläsningen startar kl 18;00 och kostnaden är 150:-

Adress nedan

Studiefrämjandet Kalmar

Skälbyallén 6

392 38 Kalmar

Växel 0480-36 39 10

Välkomna önskar BB gruppen
2017-04-30

Då var man hemma från Länsmästerskapet i Eftersök och vi slutade på en hedersam andra plats, en poäng från seger. Boas skötte sig och husse måste vara mera noggrann att läsa teorifrågorna så blir det nog bra. Jag gratulera Mikael till första platsen och tackar Hultsfred Jaktvårdskrets för ett bra arrangemang, nästa år syns vi i Högsby.2017-04-20

Hemma från trevliga dagar med Mentaltester. I dag ringde Barbro mig och berättade att jag klarat mitt prov och blivit godkänd mentaltest domare. Det skall bli riktigt kul att få arbeta med dom övriga domarna och se flera olika hundar samt hjälpa hundar o hundägare i framtiden.


2017-04-16

planerar för Mentaltester i Växjö på Bergkvara Gård, jag kommer att vara med från torsdag - lördag. Vi kommer testa 8 hundar per dag och jag återkommer med information om hur det gått.


2017-01-02

Nu finns det mera information om den kommande Eftersöksutbildningen som jag kommer att hålla den 7-9/4, se under fliken Utbildning.


2016-12-27

Jag håller på att just nu uppdatera dom utbildningar som jag kommer att ordna under vår/ sommaren 2017.


2016-12-16

Jaktsäsongen är i full gång och det har varit extremt med viltolyckor längs vägarna. Jag har också fortsatt att arbeta med jakteftersök och har haft förmånen att träffa trevliga hundar o hundförare.


Bilden på Boas är när vi gör ett kontrollsök på ett bomskott efter en dovhjort.


2016-11-01

Här kommer en artikel som jag skrivit i tidningen Jakthunden, vi i Barbro Börjesson gruppen har fått förfrågan om att skriv om hund o jakt och det kommer flera artiklar framöver.
2016-10-27

Hemkommen från ett föredrag i Gualöv folketshus, det var ett gäng med trevliga jägare och hundmänniskor som var där och lyssnade på mig. Jag hoppas att jag väckte lite tankar och idéer kring eftersök och hundträning. Tack till Robin Arvidsson som fixade så att det blev av.


2016-08-12

Jag har varit i Forsvik med BB gruppen och där har vi haft vår årliga träff. Vi passade på att mentaltesta problemhundar och vi fick se en gråhund som tyvärr kunde bli riktigt arg och då låste det sig fullständigt för hunden.


2016-08-06

Snart drar Spårkursen igång och det är dags att anmäla sig om det finns intresse.


2016-07-18

Hemma igen från årets valpträff på Bojentorpet och det var mycket trevligt. Jag dömde lite olika hundar i anlag och öppen klass spår, sedan testades också hundar på en BPH bana.
2016-07-13

Snart dags för semester och det blir valpträff i Bojentorpet, jag kommer att döma hundar i anlag och öppet klass spår.


2016-06-18

Jag var på eftersöksseminariet på Öster Malma och det var trevligt, mycket bra föreläsningar. Lasse Eriksson pratade om spårning och spårträning av tjänstehundar, där finns det mycket att läras sig som vi jägare kan ha nytta av vid vår träning av hundar. Ramus Boström höll också en föreläsning om eftersök på rovdjur och han gjorde det på ett mycket ömjukt och lärorikt sätt. Marcus Olsson pratade om NVR och kommande krav på eftersöksjägare och deras hundar, bra att kravspecen höjs tycker jag.


2016-06-04

Jag håller en spårkurs för ett gäng som känner lite att dom kört fast i sin spårträning.


2016-06-02

Jag var i Almunge och testade Ingo på björnarna och han skällde ihop 35 poäng, inte godkänd för att jag fick inga poäng på inkallningen. Jag är helnöjd med Ingo och i mitt tycke så uppvisade han ett perfekt jaktsätt.

 

2016-05-19

Bokar in viltspårprov som jag skall döma.


2016-04-24

Jag har dömt Länsmästerskapet i Eftersök som gick av stapeln i Hjorted, den hunden som vann var en ung jämthundstik som spårade i ett underbart tempo samt var mycket spårnoga.


2016-04-12

Hemma från en 2 dagars spårutbildning, det blev många spår och mycket prat om hundar, eftersök mm.


2016-04-03

Hemma från Gotland och jag träffade ett gäng mycket trevliga hund o jaktmänniskor. Jag höll en eftersöksutbildning där vi varvade teori och praktik, spårläggning med klöv skor mm.
2016-03-29

Förbereder inför en Eftersökshelg på Gotland, på fredagen håller jag ett Eftersöksföredrag och sedan lördag o söndag så kör jag en eftersöksutbildning med inriktning på rådjur.


2016-03-27

Nimrod kallas "en väldig jägare inför Herren"

I går fick jag ta ett svårt beslut och plocka bort min Nimrod, han blev nästan 13 år och hade igår otroligt svårt att få luft och kunde inte skälla. Han har varit en otrolig hund som gjort enormt många eftersök, han var en bayrare som stack ut från den vanliga mängden redan från födseln. När jag ringde Inger Skoglund' så sa hon till mig att det fötts 2 hanar var av den ena var stor och slogs med allt och alla ett enormt energi knippe och den andra betydligt mindre men kommer nog blir jättebra spårhund. Vilken hund vill du ha sa Inger, jag sa den stora och jag fick Nimrod. Jag ångrar inte det beslutet för visst var han något utöver det vanliga i kopplet men precis så som jag ville ha en eftersökshund. Nimrod var en hund som kunde ställa och självständigt dra iväg kilometer vis samt att jag även kunde spåra med honom utan spårlina. I början när jägarna runt här fick se honom så sa dom och vad ska ni i skogen och göra men gissa om dom fick ta tillbaka det.

Nimrod och jag började vår bana i skogen och vi slutade den i skogen tillsammans, ett värdigt slut för en riktig krigare.*

Nimrod finns alltid men mig som länge jag lever och stort tack till Inger Skoglund för att jag fick köpa honom.2016-03-17

Spårträning med Boas och det innehöll återgång på asfalt, spår över och på grusvägar. Boas klarade spåret bra men vi måste träna på att tagga ner lite grann.2016-03-15

Mönsterås NVR grupp träffades och hade mörkerskytte, trevligt och blev en hel del att tänka på.


2016-02-24

Jag är med och medverkar på Sportlovsaktiviterer vid Fliseryds Jaktskyttebana. Vi ordnade en Naturstig där barnen fick se olika uppstoppade djur och fick se spår och olika djurbajs. Barnen fick också medverka och hjälpa mig att spåra upp ett påkört vildsvin. En härlig dag i skogen med nyfikna barn.


2016-01-28

Nya utbildningar är pågång och se mera information under fliken utbildningar. Är ni intresserade så anmäler ni er snarast till mig.


2015-11-07

Jag blev utringd av Polisen för att besikta en 40b älg, det var en älgkalv som låg i en hög med sockerbetor och den kunde inte röra sig.

Vi avlivade kalven och sedan besiktade jag den , dom skador som jag hittade var följande, vätska i hjärtsäcken, vätska i lungorna, onormalt hjärta, konstigt tarmpaket samt en mycket förstorad urinblåsa.


Utfodringen med sockerbetor har visat sig vara förödande för bland annat älgar, deras magar o tarmar tål inte att få i sig jord och då slås dom ut.
2015-10-30

Jag var på internationell hundutställning med Boas och det var ca 1000 hundar på fredagen. Boas är en liten hane som bör växa till sig och vi väntar ett år igen sedan anmäler vi oss igen för en utställning så får vi se hur det går.


2015-10-23

Jag var på en styckarutbildning på Öster Malma och den kan jag varmt rekommendera. Utbildningen var mycket bra upplagd med bara praktiska övningar och vi fick stycka så många djur vi orkade och ville. Jag och min grabb Erik flådde bland annat en stor vildsvinsgalt på ca 175 kilo levandevikt, den hade märken o skador från strider med andra grisar.


 2015-10-12

Dagens älgjakt slutade med bra hundarbete av min laika Ingo, tyvärr så blev det ståndskall på grannens mark.
2015-10-09

Förbereder älgjakten och det skall bli intressant att se hur mycket djur vi har i skogen


2015-07-28

Spårträning för min NVR grupp i Mönsterås


2015-06-18

Jag är och skjuter mig godkänd på Björnpasset2015-05-27

Planerar in en helg på Gotland där jag kommer att hålla föreläsning om Eftersök men det kommer också bli en eftersöksutbildning som blir riktad mot rådjurseftersök. Jag kommer pratat rådjurseftersök både skadeskjutningar men även trafikskadat vilt. Kommer bli mycket praktiska övningar så som spårträningar, eftersökskytte, skottplatsundersökningar mm.


2015-05-20

Jag var på radion och blev intervjuad ang. eftersök på bl.a. rådjur. Jag har ju stuckit ut hakan och hävdar att vi har för dåliga hundar till rådjurseftersöken. Vi behöver flera avfångingshundar men det är känsligt att säga. Radioprogrammet heter radiowix och där kan ni gå in under Jakt och lyssna på programmet från den 20 maj.

 

2015-05-15

Jag var på Elmia Game Fair och tittade på jaktmässan. Under dagen så träffade jag många bekanta och det blev givetvis mycket hund, jakt o eftersöks snack.


2015-05-12

I kväll har jag haft en genomgång av vår skjutbana med nya skjutinstruktörer, jag passade också på att skjuta några serier på älgbanan. Det gäller att hålla igång skytte med olika skjutningar och varierade mål o avstånd.


2015-05-10

Jag var uppe på Eftersökseminariumet på Östermalma. Jag tyckte tanken var bra men det var för kort tid för Jos, Peo och Torkel o Bula. Torkel och Bulas föredrag var bra med många tankar kring Etik frågor. Jag tycker det är ytterst viktigt att våga prata etik för det gäller vår framtida jakt.2015-05-09 Jag och ett gäng kompisar åker till Öster Malma för att lyssna på Eftersöks seminariet som är där. Jag återkommer med information och bilder från dagen.


2015-05-02

Jag hjälper till med en utbildning för jägareexamen och på kvällen håller jag en föreläsning ang. eftersök.


2015-04-12

Kursavslut på jakthundslydnaden och nu får deltagarna hemläxa över sommaren sedan träffas vi i slutet av augusti. Jag kommer då att kontrollera lydnaden samt prata spårträning och visa hur jag lägger spår och tränar mina hundar.


2015-04-12

Hemma efter en helg med västlaikaägare, vi pratade mycket om hur vi vill att våra hundar skall jaga och vilka egenskaper laikorna skall ha.

 

2015-04-07

Arbetar med hemsidan för att försöka få ut den snarast.


2015-04-11

Jag kommer delta på en Västlaikaträff i Eksjö. Jag kommer hålla föredrag om Jakthundslydnad samt Mentaltester av jakthundar.